"we need to value couples"

24.11.2024

"My big point is, why we need crèche (childcare), is because, number one, we need to value couples, but also we're all Defence families, we all have no (local) family, friends and connections." - Informant i en studie av Maguire og kollegaer (2022) om støtteapparatet til veteranfamilier i Canada. 


I forrige uke feiret vi som tidligere nevnt 40-årsdagen til mannen. Som en del av feiringen dro vi også på et stand-up show og vi måtte ha barnepass for begge anledningene, det er ikke nødvendigvis enkelt for forsvarspar å oppdrive. Vi er så heldige å ha gode naboer som er foreldrene til vår datters bestevenninne og de pleier å overnatte til hverandre i helgene. Dermed kunne datteren vår være hos en familie hun har vokst opp med å gå inn og ut av huset til siden hun var to år, og vi visste at hun var i de tryggeste hender. Når vi da skulle bort noen timer i en ukedag har vi en nabojente som også er datter av forsvarsfolk, som kan komme hjem til oss å passe. Det er ikke løsninger vi bruker så ofte, det koster både penger og felles familietid å være borte fra barnet, men vi er heldige som har muligheten. 

Det er mange forsvarsfamilier som ikke har mulighet til barnepass og som dermed har få anledninger til å pleie samlivet gjennom en kveld, en natt og en morgen sammen. Det kan være en kombinasjon av at de bor langt unna øvrige familiemedlemmer, antall barn og alder på barna samt hvorvidt de har barn med behov som gjør at de ikke kan passes av andre enn nær familie. Det kan hende du tenker nå at dette er en problemstilling som gjelder de fleste barnefamilier, ikke bare for forsvarsfamilier. Og selv om det er riktig, så handler det her om forutsetningene til norske forsvarsfamilier og problemstillinger som bør tas i betraktning når det kommer politiske utspill eller forslag som for eksempel hvorvidt vi kan velge selv hvor vi skal bo og at Forsvaret skal styrkes i årene som kommer. Norge trenger Forsvaret, og da trengs også forsvarsfamiliene. Derfor må forutsetningene til familiene tematiseres. 

Med Forsvaret kan man sjeldent belage seg på å få et "vanlig" familieliv i tråd med en klassisk norsk familiemodell. Tvert i mot så er Forsvaret en arbeidsgiver som er ganske så inngripende i familielivet til sine ansatte og som kan være førende for beslutninger om hvordan livet skal leves. For forsvarspar som ofte er så langt unna øvrig familie og i tillegg bruker store deler av tiden sin fra hverandre, så er det begrensede muligheter for å pleie både parforholdet, familielivet og seg selv. En venninne av meg fortalte at hun og mannen nylig hadde hatt barnevakt for første gang på ti år. En annen venn av oss sa "jeg trenger å være et individ, å være bare meg selv litt". For som foreldre skal vi ikke bare drive med jobb, familielogistikk og husarbeid. Vi skal le, ligge og snakke sammen, samtidig som vi innimellom har behov for å bare være "seg selv".

Når jeg leste litteratur til masteroppgaven var det mye som traff meg, men det var noe eget med sitatet over - "we`re all Defence families, we all have no family, friends and connections". Det traff på en måte rett inn i hjertet på hvorfor jeg selv ville skrive om betydningen av sosial støtte til forsvarsfamilier. Nettopp fordi forsvarsfamilier må belage seg på å klare seg uten et kjernenettverk, og for de som har et kjernenettverk så er dette en bonus. En kjær, erfaren tidligere offiser sa til meg: "dere må ikke forvente noe av noen, dersom dere får hjelp så er det en bonus, men dere må være innstilt på å aldri få hjelp med noe". Det er bunnlinjen til forsvarsfamilier. Og samtlige av de tre studiene som er gjort på vegne av Arbeidsforskningsinstituttet om forsvarsfamilier (Heen og Halrynjo: 2006; Heen: 2012; Heen et al., 2023) viser at det er viktig for forsvarsansatte at deres partner er i stand til å ivareta husholdningen helt på egen hånd. Det er ikke bare statistikk. Hver dag sitter det partnere av forsvarsansatte og kjenner på virkeligheten bak statistikken, og at det kan være både veldig slitsomt og ensomt. 

Tidligere kunne ungdommer ta et barnevaktkurs i regi av Forsvarets familiekoordinatorer og jeg er usikker på om de fortsatt holder slike kurs. Det er lenge siden jeg selv har hatt tilknytning til en avdeling med familiekoordinator og som kjent for mange så har det blitt kuttet ned på antall familiekoordinatorer noe som gjør at vi er mange som ikke har tilgang på dette lengre. Dette kuttet har skjedd til tross for at familiekoordinatorene har vært svært viktige for de sivile partnerne i mange år. Når jeg intervjuet informanter til studien, var jeg den eneste som hadde benyttet barnevakt gjennom dette kurset. Det viste seg (ikke overraskende) at det å bruke barnevakt utenfor familiært nettverk ikke er så enkelt for mange og at dette ofte handlet om at barna hadde behov som ikke kunne innfris av en fremmed tenåring. Selv fikk jeg en utrolig fin barnevakt som tillot at jeg selv kunne dra på trening én til to ganger i uken - for den nette sum av 400-600 kroner hver gang. 

Forsvarsfamilier er like heterogene som alle andre familier, men vi har noen fellestrekk som gjør at vi også har noen behov som jeg mener det delvis er samfunnet sin oppgave å ivareta. Det at vi mangler våre kjernenettverk går ut over evnen vår til å holde ut i tilværelsen når familietiltak kuttes. Selv om ikke alle benytter familiekoordinator eller barnevaktordninger så treffer tiltakene noen, og for dem så hjelper det på. Tiltakene som finnes for oss trues stadig, og man vet ikke når neste politiske utspill som undergraver familielivet vårt kommer. Som for eksempel utspillet om boplikt, når noen politikere vil fjerne oss fra miljøene våre og det ikke tas hensyn til at barna våre fortjener muligheten til å vokse på samme sted samtidig som vi kan fortsette som forsvarsfamilier. 

Bufetat skrev det nylig så fint på LinkedIn, i forbindelse med at opplæringskonferansen "I tjeneste for Norge" ble avholdt for ressurspersoner i familieverntjenester av Familievernkontoret på Hamar (som er landets kompetansekontor for forsvarsfamilier). La oss ta disse anerkjennende ordene fra Elton og Sørli ved FVK på Hamar med oss, for de sier at de har forstått det vi ofte kjenner på. 

"Alle ansatte i familieverntjenesten skal ha en ekstra godhet for forsvarsfamilier fordi de bærer en ekstra bør for oss alle."



"I tjeneste for Norge"...

...kan du lese om her: 

https://psykologisk.no/2023/05/forsvarsfamilienes-betydning-for-norges-sikkerhet/

Dersom du har vært på utreisesamling i regi av SIOPS er sannsynligheten stor for at du har fått et lite familiekurs av Elton og Sørli som jobber på for ivaretakelsen av forsvarsfamilier. 

Og én ting til: Familievernkontorene rundt om i landet tilbyr gratis parterapi dersom dere har behov for støtte til å få parforholdet på et bedre spor. Da hjelper det på å vite at de arbeider med å styrke sin kompetanse om forsvarsfamilier.